Полезнo

 

Кредит Енергийна Ефективност

Нашата фирма е един от одобрените доставчици по програма REECL (Програма за кредитиране на Енергийната Ефективност в дома) - www.reecl.org/bg 

Програмата предоставя на домакинствата възможност да кандидатстват за целеви кредити и безвъзмездна финансова помощ при подмяна на старата дограма с нова по-енергийно ефективна (ПВЦ или алуминиева).

Българските банки, които участват в Програмата REECL, са:

Как да кандидатствате за Кредит ЕЕ?

1. Посетете най-близкия офис на една от посочените банки, за да получите пакет от документи за кандидатстване и насоки.

2. Посетете нашия офис, за да получите оферта, според Вашите нужди, с която да кандидатствате пред избраната банка. Офертите се изготвя по формат зададен от програмата за Кредитиране на ЕЕ.

3. Кандидатствайте пред банката с готовия пакет документи и нашата оферта.


На горе    На долу

Какви са предимствата на алуминия като материал?

 1. изключителна дълготрайност на профила при експлоатация;
 2. относително леки конструкции с ниско тегло;
 3. устойчивост на почти всички вредни въздействия на околната среда;
 4. лесна поддръжка;
 5. издържа на температурен диапазон от - 80 до 80 градуса;
 6. разнообразен дизайн за различни архитектурни решения;
 7. възможност за неограничена цветова гама;
 8. възвръщаемост на стойността на алуминия до 40 % от сумата платена за неговото закупуване.
 9. алуминият е пожаро- и земетръсоустойчив

На горе    На долу

Как да се отваря прозореца или вратата - стандартно или да се плъзга?

Решението каква да е отваряемостта зависи от това къде ще се монтира дограмата. Стандартният прозорец има две или три гумени уплътнения, които са предпоставка за добра топлоизолация. При плъзгащите системи уплътняването става с четки, за това те се препоръчват за преградни, вътрешни помещения или тераси.

На горе    На долу

Какво означава „прекъснат термомост” и „непрекъснат темомост”?

Основно алуминиевият профил се дели на две групи:

 • без прекъснат термомост (нарича се още "студен профил") - изработен изцяло от чист алуминий, неговата конструкциия е изключително лека, като придава на пространството максимално изчистен вид. Основен недостатък на този вид алуминиев профил е, че има добра топлопроводимост, което при резки температурни влияния и влажно време води до образуването на конденз. Алуминиевият профил без прекъснат термомост се използва за направата на търговски и промишлени сгради, административни и жилищни сгради, като вътрешни прегради, покривни конструкции и др.
 • с прекъснат термомост - поради получаването на конденз при чистия алуминий и преодоляване на този проблем се използва алуминиев профил с прекъснат термомост. Разликата със "студения профил" е в поставянето на специална ПВЦ вложка в алуминиевия профил. По този начин не се позволява топлопреминаването между алуминия вън и вътре. Този вид алуминиев профил е подходящ най-вече в помещения с чести смени на температурата и влагата, т. к. предпазва от конденз.

На горе    На долу

Какво е предимството на "Ка" стъклото?

"Ка" стъклото е прозрачно специално стъкло с кристално бял отражателен отенък и висока слънчева, топлинна защита и редукция на част от ултравиолетовото лъчение. Има свойството да отразява топлинните вълни обратно към помещението, като по този начин намалява топлинните загуби на сградата през зимата.

На горе    На долу

Има ли вероятност да се получи конденз?

Жилищните помещения непрекъснато биват овлажнявани. Това се получава чрез: влажност получена при ново строителство; водни изпарения получени при домакински дейности; влага отделяна от хора и животни; вода стичаща се в мокрите помещения /напр. баня, кухня или перално помещение/; влага по повърхността или във вътрешността на строителните части /от кондензация на водни пари/.

Съобразно физическите закони, влагоотделянето води до образуване на влага по стените /конденз/. Причините за появяването на такава влага са:  недостатъчно проветряване /вентилация/ на помещенията; недостатъчна топлоизолация на външните стени; конструктивно обусловени строителни недостатъци; погрешно отопление - неблагоприятно разположение на отоплителните източници; погрешно използван режим на прекъсващо отопление.

На горе    На долу

В коя част на зида се монтира дограмата?

Дограмата трябва да се монтира от квалифициран екип на фирмата производител, най-добре в средата на зида, но при възможност може да се монтира на вътрешен или външен ръб.

На горе    На долу

Може ли да се пробива дограмата?

Забраняват се всякакви промени, преустройства, пробиване на отвори в дограмата и други дейности нарушаващи нейната устойчивост, херметичност и нормална експлоатация. В противен случай последиците са за сметка на купувача.

На горе    На долу

Изборът на стъкла в стъклопакета определя и неговите характеристики:

*ефективна топлоизолация - стойността на U коефициента /показва какво количество топлина губите на м 2 при разлика в температурите 1 градус по Келвин /. Използването на нискоемисийно /ка/ стъкло като вътрешно за жилището значително намалява този коефициент. Аргонът, като газ за запълване го подсилва.

*защита от нежеланите ефекти на слънцето – постига се чрез използване на слънце защитни стъкла.

*шумоизолация – предлагаме ламинирани стъкла в комбинация с по широк стъклопакет.

За добрия краен ефект на прозореца, който желаете, Ви препоръчваме стъклопакет в комбинация от нискоемисийно стъкло и обикновено флоатно стъкло.

На горе    На долу

Защо да изберем пластмасова дограма?

Съвременните пластмаси могат да притежават редица нужни свойства - твърдост, дълготрайност, електропроводимост и т.н. Важното предимство е, че пластмасата е образцов екологичен продукт - от производство, експлоатацията до пълното и рециклиране. PVC (поливинилхлоридът) представлява термопластичен материал, произведен от естествени суровини - сол и нефт. 57% от състава е обикновената готварска сол.

Пластмасата има изключително ниска топлопроводимост. Пластмасовите прозорци осигуряват висока звукоизолация. Друго предимство е лесната им поддръжка.

На горе